Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu gereğince Kamu Görevlileri Sendikaları ile Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin 2015 yılı Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.
Toplu sözleşme masasına taraf olarak oturacak sendikaların belirlenmesinde esas alınan kamu görevlileri sendikalarının üye sayıları belli oldu. Yayımlanan tebliğe göre, Memur-Sen 836 bin üye sayısıyla rakipleriyle arasındaki farkı katlayarak liderliğini açık ara sürdürdü.
Memur-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, 2015 yılı Mayıs ayı istatistiklerine göre, Türkiye’deki toplam 1 milyon 679 bin 28 memurdan, 836 bin 505’ini üye kaydetme başarısı göstererek zirvedeki yerini pekiştirdi ve en yakın rakibine kapanması zor bir fark attı.
TOPLU SÖZLEŞME MASASINA 11’DE 11 OTURUYORUZ
7 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete’de yer alan tebliğe göre, Memur-Sen’e bağlı sendikalar, 11 hizmet kolunun 11’nde de yetkili olma başarısını bir kez daha tekrarladı. Sendikalaşma oranı ise geçen yıla göre artış göstererek yüzde 71.32 oldu. Sendikalı üye sayısı 1 milyon 679 bin 28’e ulaştı. Sendikalı kamu görevlilerinin 836 bin 505’i Memur-Sen Konfederasyonunu tercih ederek, konfederasyonun icraatlarından ve ürettiği kazanımlardan memnuniyetini yeniden teyit etti. Memur-Sen, kamu görevlileri tarihinin en yüksek rakamına ulaşarak, kendi rekorlarını kırmaya devam ediyor. 2014 yılının verilerine göre, Memur-Sen’in üye sayısında 73 bin 855 artış kaydedildi. Memur-Sen bu artışla, rakipleriyle arasındaki farkı zirveye taşıyarak, rakiplerini sendikal mücadelede yarış dışı bıraktı.
HEDEF 1 MİLYON ÜYE
Memur-Sen ve bağlı sendikaların rakiplerine fark attığını, hatta bazı hizmet kollarında rakiplerini ikiye, üçe katladığını vurgulayan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu başarının arkasında, kamu görevlilerine yeni kazanımlar üretme, millet iradesine kararlılıkla sahip çıkma, dünya mazlumlarının yardım taleplerine anında karşılılık verme, insanlık ve medeniyet değerleriyle bütünleşme ile teşkilatlarımızın bütün şartları zorlayarak yaptığı yoğun çalışmanın olduğunu söyledi. Yalçın, “Rakiplerimizle arayı açarak zirve yolculuğumuzu sürdürmede katkısı olan, emeği geçen konfederasyon yönetim kurulu üyelerine, sendikalarımızın genel merkez yöneticilerine, il başkanlıklarımıza, il, ilçe, kurum ve işyeri temsilcilerimize, şube başkanları ve yönetimlerine, en önemlisi tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Büyük Memur-Sen ailesine, çalışma hayatına, ülkemize, milletimize ve mazlumlara hayırlı olsun” dedi.
1 milyon üyeli, uluslar arası toplumda etkili bir Memur-Sen konfederasyonu hedeflediklerinin altını çizen Yalçın, “Birinci hedefimiz, 850 binleri bulan üye sayımızı 1 milyonun üzerine çıkarmaktır. İkinci hedefimiz ise, Türkiye’de edindiğimiz tecrübe ve birikimleri, medeniyet coğrafyamızın sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşmak istiyoruz. Bu kapsamda, Balkanlar başta olmak üzere medeniyet coğrafyamızın sivil toplum kuruluşlarıyla ittifaklar kurmak, ortak platformlar oluşturmak istiyoruz. Bu yolda ilk adımları attık, karşılıklı ziyaretleşmeler başladı. Üçüncü hedefimiz, Batı dünyasının ve demokrasilerinin kurduğu uluslar arası platformlarla eşit şartlarda diyalog kurmak, insanlığın ortak beklentileri noktasında işbirliği yapmak istiyoruz. Dördüncü olarak da, Türkiye’nin hem demokrasisini hem de ekonomisini büyütmek, ülkemizin büyüyen ve gelişen refahından ve özgürlüklerinden pay almak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Büyük Memur-Sen ailesi olarak, çalışma hayatının ve sendikal hareketin liderliğini, sivil toplum kuruluşlarının çatı kuruluşu olma hüviyetini sürdüreceklerini dile getiren Yalçın, “Sosyal ortaklarımızla birlikte Türkiye ve milletimiz için değer ve kazınım üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
TOPLU SÖZLEŞME MÜZAKERELERİNE HAZIRIZ
Memur-Sen’in 3. Dönem toplu sözleşme hazırlıklarının tamamlandığını, Ramazan Bayramı’ndan sonra taleplerin kamuoyu ile paylaşılacağını anlatan Yalçın, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Konuyla ilgili başkanlarımızın, danışmanlarımızın ve akademisyenlerin içinde yer alacağı bir çalıştayla taleplerimizi olgunlaştırdık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunmadan önce bu taleplerimizi teşkilatlarımızla paylaşarak süreci tamamlayacağız. Talepler paketimizin içeriğinde, taban aylığa zam, yüzdelik zam, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, ek gösterge oranlarının yükseltilmesi, 4/C’li, 4/B’li personel ile tüm sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, kamu görevlileri emeklilerine aile yardımı verilmesi (eş-çocuk), ulaşım ve kreş yardımı yapılması, emeklilere banka promosyonu verilmesi, 2005 yılından sonra göreve başlayan kamu görevlilerine bir derece verilmesi, işçi statüsünde geçirilen sürelerin kazanılmış hak aylığı ve emekli keseneğine esas aylıktan sayılması, kadın kamu görevlilerinin doğum öncesi ve sonrası izin sürelerinin artırılması ve ilave mali ve sosyal hakların sağlanması geliyor. Memur-Sen olarak, toplu sözleşme masasına hazırız, hükümetin de hazırlıklı gelmesini bekliyoruz.
MEMUR-SEN’E BAĞLI SENDİKALARIN
ÜYE SAYILARI VE SENDİKALAŞMA ORANLARI