• https://www.facebook.com/izmirdiyanet-sen.org
  • https://www.twitter.com/nail hoca çelik
  • https://www.youtube.com/nail hoca çelik

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI RAMAZAN AYINDA ALINACAK TEDBİRLERİ AÇIKLADI

A- İRŞAT HİZMETLERİ:
 
1.      İl ve ilçe müftülükleri, din hizmetleri müşavirlik ve ataşelikleri tarafından, aylık bir planlama ile Ramazana mahsus özel vaaz ve irşat programı hazırlanacaktır. Bu program Başkanlığımız web sitesinde yayımlanmak üzere ‘Din Hizmetleri Yönetim Sistemi’ne en geç BağlantıBağlantı23 Haziran 2014 Pazartesi günü mesai bitimine kadar yüklenecektir.
 
2.      Hazırlanacak olan Ramazan Ayı Vaaz ve İrşat Programında, “Kimsesizlerin Kimsesi Olmak, Müminler Arası Ülfet ve Muhabbet, Mahzun Gönülleri Mutlu Etmek, Paylaşmak ve İnfak, Akrabalık Bağlarını Gözetmek, Komşuluk, Günümüzde Ensar Olmak, Öksüze Anne – Yetime Baba Olmak, Nebevi Bir Erdem: Hasta ve Yaşlıları Ziyaret” konularına ağırlıklı olarak yer verilecektir.
 
3.      Dini konularda vatandaşlarımızdan gelen soruları cevaplandırmak üzere il müftülükleri bünyesinde ‘Alo 190 Dini Danışma Çağrı Merkezi’nin Ramazan ayı süresince haftanın her günü 09:00-23:00 saatleri arasında hizmet vermesi sağlanacak, bu merkezde başvaiz, uzman vaiz, vaiz, Kur’an kursu başöğreticisi, Kur’an kursu uzman öğreticisi, Kur’an kursu öğreticisi, başimam-hatip, uzman imam-hatip, imam-hatip, başmüezzin ve müezzin-kayyımlardan ehil olanlar görevlendirilecek, buna göre bir nöbet çizelgesi hazırlanacaktır.
 
4.      Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle il ve ilçe müftülüklerince turizm bölgelerinde, yayla turizminin, mevsimlik işçi ve mültecilerin yoğun olduğu yerlerde, ezan okunması, namaz kıldırılması, vaaz ve irşat hizmetleri sunulması hususunda gerekli tedbirler alınacaktır.
 
5.      İlahiyat fakültesi öğretim üyeleri, eğitim merkezlerindeki eğitim görevlileri, meslek dersleri öğretmenleri, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve din görevlilerinin müftülüklerce uygun görülecek camilerde;  cami görevlilerinin de kendi camilerinde vaaz etmeleri sağlanacaktır.
 
6.      Vaazlar zamanında başlayıp ezan okunmaya başlayınca bitirilecek ve cemaatin ezanı dinlemesi sağlanacaktır.
 
7.      Yurt çapında yürütülen vaaz ve irşat hizmetlerine katkı sağlamak amacıyla Başkanlığımızca illere irşat ekipleri gönderilecektir. Bu ekipte yer alacak olan Başkanlık personeli vaaz ve irşat hizmetinde bulunacaktır. Okuyucular ise Kur’an tilaveti ve namaz kıldırmak gibi görevler ifa edeceklerdir. Ayrıca müftülükler, ilgililerle irtibata geçerek irşat ekiplerinin mahalli radyo ve TV programlarına iştiraklerini sağlayacaktır.
 
8.      İl Müftüleri belirleyecekleri “Kardeş İl”de, ilçe müftüleri ise görev yaptıkları ilin ilçeleri arasından tespit edecekleri bir “Kardeş İlçe”de karşılıklı olarak vaaz ve irşat hizmetinde bulunacaklardır.
 
B- MAHALLİ RADYO VE TELEVİZYONLAR:
 
1.      Mahalli radyo ve TV’lerde irşat ve mukabele programları yapılması hususunda çalışmalar yapılacaktır.
2.      Yetenekli görevliler, yerel basında dini/ahlaki konularda yazı yazmaya teşvik edilecektir.
3.      Bayram mesajları sadece Diyanet İşleri Başkanı veya vekili tarafından verileceğinden ayrıca mesaj yayınlama cihetine gidilmeyecektir.
 
C- CAMİLERDE ALINACAK TEDBİRLER:
 
1.      Ramazan öncesinde camilerin ve müştemilatının küf, koku, bakteri üretmeyen ve hijyene aykırı olmayan bir yöntemle temizlik ve bakımı yapılacak, vatandaşların ibadetlerini huzur içinde yerine getirebilmeleri için her türlü tedbir alınacaktır.
 
2.      Camilerdeki ses sistemi ve kullanımı, rahatsız edici ve ibadet huşuunu bozucu mahiyette olmayacaktır. Hoparlörlerin ses düzeyinin, ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak, fakat yakın komşuları rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanması temin edilecektir.
 
3.      Minarelerdeki kandiller Ramazan ayı boyunca iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecektir.
 
4.      Sakal-ı Şerif bulunan camilerde Ramazan ayında ziyaret günleri tertiplenebilecektir.
 
5.      Camilerdeki mahyalarla ilgili olarak “Camilerin Bakım Onarım ve Çevre Tanzim Yönetmeliği”nin ilgili maddeleri ile 11.06.2010 tarihli ve 934 sayılı Başkanlık talimatına riayet edilecektir.
 
6.      Camilerdeki vaaz, irşat, mukabele gibi programlar cami panosuna asılarak ilan edilecek, toplumun her kesimine çeşitli yollarla duyurulacaktır.
 
7.      Çeşitli sebeplerle görevlisi bulunmayan camilere imkanlar ölçüsünde personel görevlendirilecektir.
 
8.      Ramazan ayını tatil yörelerinde, sahil sitelerinde ve yaylalarda geçiren vatandaşlarımız ile mevsimlik tarım işçilerinin ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri, çocuklarına yaz Kur’an Kursu düzenlenebilmesi için (prefabrik/çadır mescit vb.) gerekli tedbirler alınacaktır.
 
9.      Camilerde kadınların uygun şartlarda ve huzur içerisinde ibadetlerini yapabilmeleri için gerekli tedbirler alınacaktır.
 
10.      Camilerde gerekli tedbirler alınarak engellilerin camiye gelmeleri teşvik edilecek, engellilerin erişimine uygun hale getirilen bu camiler vatandaşlarımıza duyurulacaktır.
 
11.      Çocukların camiye ve cemaate gelmeleri teşvik edilecektir. Camiye gelen çocuklara karşı hoşgörülü, sevecen ve anlayışlı olmaları hususunda cemaat aydınlatılacaktır.
 
12.      Gerekli güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle il ve ilçelerde en az bir cami Kadir Gecesinde sabah namazına kadar açık bulundurulabilecektir.
 
13.      Başkanlığımızca il ve ilçe müftülüklerine gönderilen 05.03.2013 tarihli ve 514 sayılı “Camilerin Açık Tutulması Genelgesi” uyarınca camiler, sabah namazından sonra özel durum ve yerel şartlar dikkate alınarak, her gün öğle namazından en geç bir saat önce açılıp, yatsı namazından sonra kapanmak üzere gün boyunca açık tutulacaktır. Müftülüklerce hazırlanacak program çerçevesinde; görevlilerin namaz vakitleri dışında din hizmeti ve isteyenlere din eğitimi sunmak üzere hazır bulunmaları sağlanacaktır.
 
Ç- İBADETLER İLE İLGİLİ ALINACAK TEDBİRLER:
 
1.      İmam-hatipler namazlarda ta'dil-i erkâna mutlaka riayet edecekler ve teravih namazlarını hızlı kıldırmayacaklardır.
 
2.      Teravih namazları, “iki rekatta bir selam vermek suretiyle” kıldırılacaktır.
 
3.      Sabah ezanları Başkanlığımızın takvimine göre imsak vaktinde her camide aynı anda okunacaktır.
 
4.      Akşam ezanlarının vaktinde okunmasına özen gösterilecek ve camilerde akşam namazı kıldırılacaktır.
 
5.      İmkânlar ölçüsünde her il ve ilçede en az bir camide hatimle teravih namazı kıldırılması sağlanacak ve bu camiler önceden cemaate duyurulacaktır.
 
6.      Ramazan ayında itikâfa girmek isteyenler için gerekli iş ve işlemler yapılacak, bu kişilerin müftülüklerce belirlenecek camilerde itikafa girmelerine izin verilebilecektir.
 
7.      Camilerde mukabele programları hazırlanacak ve icrası takip edilecektir. Mukabele programlarında okunacak cüzlerin ihtiva ettiği önemli mesajlar mealen cemaate aktarılacaktır.
 
8.      Sadaka-i fıtır miktarı her yıl Başkanlıkça belirlendiğinden, müftülüklerimizce ayrıca bir miktar belirlenmeyecektir. Yurt dışında ise müşavirlikler, ataşeliklerle koordine içerisinde sadaka-i fıtır miktarını belirleyeceklerdir.
 
9.      Müftülüklerce en az üç ehil okuyucunun katıldığı Kur’an ziyafeti programları düzenlenebilecektir. Bu programlar tertip edilirken din görevlilerinin kendi camilerindeki hizmetlerini aksatmamalarına özen gösterilecektir.
 
D- SOSYAL FAALİYETLER:
 
1.     Ziyaretler:
 
a.     Ramazan boyunca müftü, vaiz ve diğer görevlilerimiz huzurevi, hastane, cezaevi, çocuk ıslahevi, çocuk yuvası, sevgi evleri gibi yerler ile yalnız ve ihtiyaç sahibi kişilerin evlerini/iş yerlerini ziyaret edeceklerdir.
 
b.     Görevlilerimiz ziyaretler için gittikleri yerlerde muhatap kitlenin ihtiyaçlarına göre kumanya, giyim-kuşam gibi ihtiyaç malzemeleri ile kitap, dergi vb. hediyeler takdim edebileceklerdir.
 
c.      Ziyaretlerde iftar ve sahur yemeği verilebilecek, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve kısa sohbetler gerçekleştirilecek, bu hususlarda önceden hazırlık yapılacaktır.
 
2.     Özel İlgi Gösterilecekler: İhtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı, kimsesiz, fakir ve engelli kimselerle ilgilenilecek, imkanlar ölçüsünde ihtiyaçları giderilmeye çalışılacaktır.
 
3.     İftar Davetleri:
 
a.     İftar davetlerinin gösterişten uzak olmasına özen gösterilecek, büyük masraflarla az sayıda kişiye iftar ettirmek yerine daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşılmasına vesile olacak programlar tertip edilecektir. Bu sebeple maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız, gösterişli iftarlar yerine daha ziyade ihtiyaç sahiplerine yönelik iftar vermeye teşvik edilecektir.
 
b.     Müftülüklerimizce imkânlar ölçüsünde iftar davetleri verilecek, bu davetlerde ihtiyaç sahipleri, huzurevlerindeki yaşlılar, rehabilitasyon merkezleri ve hastanelerdeki hastalar, engelliler, yuvalardaki çocuklar, cezaevlerindeki mahkumlar, mağdur kadınlar, mevsimlik işçiler, mülteciler, yurtlarda barınan öğrenciler, Başkanlık emekli personeli, cami dernek ve vakıf yöneticileri, dini ve hayri hizmetlere destek veren hayırseverler, muhtarlar ve mahalli idarecilere öncelik verilecektir.
 
c.     Talep edilmesi halinde, kamu kurum/kuruluş, dernek, vakıf, belediye, STK ve kişiler tarafından düzenlenen iftar, sahur vb. Ramazan programlarında konuşma yapmak, Kur’an-ı Kerim okumak ve dua etmek üzere personel görevlendirilebilecektir.
 
4.     Kardeş Aile: Cami görevlilerinin, görev yerlerindeki yoksul aileler ile varlıklı aileler arasında “Kardeş Aile” uygulaması başlatmaları teşvik edilecektir.
 
5.     “Askıda” Uygulamasının Yaygınlaştırılması: Ülkemizde bir kısım esnaf ve hayırsever vatandaşın yoksul ve kimsesizlerin ihtiyaçlarını temin etmek üzere geliştirdikleri “askıda” uygulamasının ülke genelinde yaygınlaştırılması için din görevlilerimizce vatandaşlarımız teşvik edilecektir. Uygulamanın belirli maddeler ile sınırlı kalmaksızın yiyecek ve giyecek türünden fakir ve kimsesizlerin yüzünü güldürecek tüm ihtiyaç malzemelerini kapsaması sağlanacaktır.
 
6.     Suriyeli Mültecilere Yönelik Çalışmalar:
 
a.     Suriye’de uzun süredir devam eden iç savaş nedeniyle ülkemize sığınan mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hayırsever vatandaşlardan giyecek, yiyecek, ilaç ve temel yaşam malzemeleri toplanarak mültecilere ulaştırılması için gerekli çalışmalar TDV şubelerince gerçekleştirilecektir.
 
b.     Suriyeli mültecilerin barınma ihtiyaçlarının karşılanması için imkanı olan vatandaşlarımız teşvik edilecektir.
 
c.     Mültecilere yönelik düzenlenecek sosyal ve kültürel faaliyetlere müftülüklerimiz de imkanlar ölçüsünde katkı sağlayacaktır.
 
d.     Mültecilere özel iftar ve sahur davetleri tertip edilecek, farklı şehirlerde kampların dışında ihtiyaç içerisinde, zor şartlarda hayat süren mültecilere öncelik verilecektir.
 
7.     Yardım Toplama Kampanyaları: Ay süresince Başkanlıkça belirli aralıklar ile yardım toplama kampanyaları düzenlenecektir. Düzenlenecek bu yardım toplama kampanyalarının tarihleri ikinci bir yazı ile taşra teşkilatına bildirilecektir.
 
E- RAMAZAN AYI FAALİYETLERİNİN DHYS’YE GİRİLMESİ
 
Bu talimat çerçevesinde il ve ilçe müftülükleri ile din hizmetleri müşavirlik ve ataşeliklerince Ramazan ayında gerçekleştirilecek faaliyetler ve ay sonunda oluşturulacak rapor aşağıdaki bilgilere göre Din Hizmetleri Yönetim Sistemine (DHYS) girilecektir. Belirtilen tarihlere kadar faaliyet girişlerinin tamamlanması sağlanacaktır. Bilgilerin sisteme kaydedilmesi dört aşamada gerçekleştirilecektir:
 
1. Hatimle teravih namazı, camilerde okunacak mukabele ve mukabele okunma vakitleri, müştemilâtında her gün iftar verilecek camiler, il ve ilçelerde itikâfa izin verilecek camiler, Kadir gecesinde sabaha kadar açık bulundurulacak camiler, mahya asılacak camiler ve mahyalarda yazılacak metinler, sakal-ı şerif ziyareti yapılacak camiler ve ziyaret tarihleri ekte gönderilen Ek-2 forma her bir cami görevlisi tarafından işlenerek müftülükteki/ataşelikteki DHYS sorumlusuna teslim edilecek, DHYS sorumlusu ise belirtilen tarihe kadar kendisine teslim edilen formları DHYS üzerindeki “Ramazana Özel Cami Bilgileri” ekranına her cami için ayrı ayrı girip kaydedecektir. Bu maddede sayılan faaliyetler en geç 23 Haziran 2014 Pazartesi günü mesai bitimine kadar sisteme kaydedilecektir. Bu tarihten sonra bilgi girişi yapılamayacaktır.
 
2. Çadır ve konteynır kentlerde yaşayanlar, tarım işçileri vb. yılın belli döneminde göçebe hayat süren vatandaşlarımızın bulundukları bölgeler ile camilerin yeterli olmadığı yerleşim yerlerinde Ramazan ayında ibadetlerin huzur içerisinde ifa edilmesi için kurulan mobil (prefabrik/çadır vb.) mescitlere ait bilgiler DHYS üzerinden “Mobil Mescit Kurulan Yerler” ekranına en geç 23 Haziran 2014 Pazartesi günü mesai bitimine kadar kaydedilecektir.
 
3. Esnaf, hasta, şehit ailesi ve gazilere yönelik ziyaretler ile cezaevi, huzurevi, yetiştirme yurdu/sevgi evi ve aile ziyaretleri, kumanya dağıtımı, yardım kampanyaları, iftar davetleri, Kur’an ziyafeti programları, personelimizce çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanacak makale ve Ramazan sayfaları, mahalli TV ve radyolarda düzenlenecek iftar, sahur, mukabele vb. programlar ve icra edeceklerin isimleri ile camiler dışındaki mekânlarda okunan mukabeleler DHYS üzerindeki “Faaliyet Kaydetme” ekranından “Ramazan Ayı” faaliyetleri seçilerek girilecektir. Bu maddede sayılan faaliyetler en geç 08 Ağustos 2014 Cuma günü mesai bitimine kadar sisteme kaydedilecektir.
 
4.Ramazan ayından sonra ay boyunca yürütülen faaliyetlerin genel değerlendirmesi ile sonraki yıllarda yürütülecek faaliyetler için serdedilecek görüş ve öneriler, Ek-3’te yer alan formdaki bilgilere göre DHYS’de oluşturulacak ilgili ekrana en geç 29 Ağustos 2014 Cuma günü mesai bitimine kadar kaydedilecektir.
 
F- DİKKAT EDİLECEK DİĞER HUSUSLAR:
 
1. Yardım toplama faaliyetlerinde 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu ile Yardım Toplama Yönetmeliğinde belirtilen esaslara ve Başkanlığımızca tespit edilen usullere uyulacaktır.
 
2. Ramazan boyunca cami görevlilerinin görevlerinin başında bulunması sağlanacak, zaruri haller dışında kurum personeline izin verilmeyecektir.
 
3. Başkanlığımız tarafından müftülükler ve din görevlilerinin Ramazan ayı münasebetiyle yapacakları çalışmalarda istifade edebilecekleri afiş, kısa film vb. materyal ve tasarımlar ile mesleki konularla ilgili bilgilerin yer aldığı “Hiç Kimse, Kimsesiz Kalmasın Bu Ramazan ve Her Zaman” konulu bir web sitesi oluşturulacaktır. Bu hususta bütün personelimiz bilgilendirilecek ve Başkanlığımızca gönderilecek görsel materyallerin etkinliklerde ve mahalli televizyonlarda gösterilmesi ile afişlerin camilere ve uygun görülen diğer mekanlara zamanında astırılması sağlanacaktır.
Bu vesile ile din görevlilerimizin, aziz milletimizin ve İslam âleminin mübarek Ramazan ayını kutlar, hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz eder, bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.
 


1309 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam245
Toplam Ziyaret496874
Üyelik Girişi
ÜYELİK

SİTE MENÜSÜ