• https://www.facebook.com/izmirdiyanet-sen.org
  • https://www.twitter.com/nail hoca çelik
  • https://www.youtube.com/nail hoca çelik

BANGLADEŞ CEMAATİ İSLAMİ SEKRETER YARDIMCISI ABDÜLKADİR MOLLA'NIN İĞDAMI ERTELENDİ

Bangladeş'te Temyiz Mahkemesi, Cemaat-i İslami Genel Sekreter YardımcısıAbdülkadir Molla'nın avukatlarının, müvekkillerine verilen idam cezasınınyeniden gözden geçirilmesi talebini değerlendirmeye başladı.

Mahkeme heyeti, 65 yaşındaki Molla'nın infazının bir karar alınana kadar ertelendiğiniaçıkladı.

Molla'nın avukatları, Bangladeş hükümetinin gerekli tüm yasal işlemleritamamlamadan müvekkillerini idam etmek için hazırlık yaptığını belirterek, infazın ertelenmesi için dilekçe vermişti.

Bangladeş hükümeti tarafından, bağımsızlık savaşı sırasında işlenen suçlarınaraştırılması için 2010 yılında kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Molla, 344 silahsız sivilin öldürülmesini azmettirmekdahil altı farklı suçlamanın beşinden hüküm giyerek 5 Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

BANGLEDEŞ HÜKÜMETİNİN OYUNU

Bangladeş'in en büyük İslami partisi olan Cemaat-i İslami'nin genel sekreter yardımcılığını yürüten Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştu. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin hükmünü onayan Temyiz Mahkemesi, 17 Eylül'de Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idama çevirme kararı almıştı.

Dün idam edilmesi beklenen Molla'nın idamının infazı, son anda avukatlarının talebini kabul eden Yüksek Mahkeme yargıçları tarafından bugün sabaa ertelenmişti.

İnsan hakları örgütleri de mahkeme kararının yeniden gözden geçirilmesi talebini geri çevirip Molla'yı idam ederek Bangladeş'in uluslararası hukuka karşı gelmiş olacağı uyarısında bulunmuştu.

1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu arada ülkenin güneyindeki Feni kentinde Molla'ya verilen idam cezasını protesto eden Cemaat-i İslami yanlılarının polis karakollarına molotof kokteylli saldırı düzenlediği  belirtildi. Polisin göstericileri dağıtmak için ateş açması sonucu bir kişi yaşamını yitirdi.

Cemaat-i İslami yandaşlarının başkent Dakka'da da araçları ateşe verdiği ve çeşitli binalara molotof kokteylleri attığı gelen haberler arasında.

DÜNDEN BERİ YAŞANANLAR

Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Abdülkadir Molla, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle idama mahkum edilmişti.

Yetkililer, daha önce Molla'nın bu gece idam edileceğini açıklamıştı.

"Babamı son kez görmeye gidiyorum"

Molla'nın oğlu Mevdudi Molla, babasının idam öncesi son kez aile fertleriyle görüştürüleceğini, bunun için Bangladeş'e gideceğini söyledi.

Eğitim gördüğü Malezya'dan Bagladeş'e gitmek için havaalanına hareket ederken AA muhabirine duygularını paylaşan Molla, "İdamın durdurulması önceden mümkün olabilirdi ancak artık çok geç. Bangladeş hükümeti asmakta kararlı ve bundan vazgeçmeyecek" diye konuştu. Duygulanarak konuşmasına devam edemeyen Molla, "Allah'tan tek duam, idamın durdurulması" dedi.

Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Abdülkadir Molla, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle idama mahkum edilmişti. Partide genel sekreter yardımcısı olarak görev yapan Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için temyiz mahkemesine başvurmuştu.

Ülkedeki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Bangladeş'in bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan'la işbirliği yapan ve onların safında yer alanların yargılanması için 2010 yılında Bangladeş hükümeti tarafından kurulmuştu.

AGD'DEN PROTESTO

Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan, yazılı açıklamasında, kararı "zorbalık" olarak nitelendirerek,  "Bangladeş hükümeti, sömürünün ve emperyalizmin her türlüsüne karşı çıkan bir hareket olan Cemaat-i İslami'yi tasfiye etmek için açıkça insanlık suçu işlemektedir. Bu idamı ve Bangladeş hükümetini şiddetle protesto ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Anadolu Gençlik Derneği üyesi bir grup, Cemaat-i İslami Lideri Abdülkadir Molla'nın idam kararını, Bangladeş'in Ankara Büyükelçiliği önünde protesto etti.

BM'DEN YÜRÜTMENİN DURDURULMASI ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın idamının, uluslararası standartları karşılamayan bir ölüm cezası olduğunu ifade ederek, yürütmenin durdurulmasını istedi.

İdam kararıyla ilgili hakimlerin ve avukatların bağımsızlığı konusunda BM Özel Raportörü Gabriela Knaul, Molla'nın idam cezalarında kararı temyiz hakkının önemli olduğunu ve bu kakkın Molla'ya verilmesi gerektiğini ifade etti.

BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Christof Heyns, idam cezasının kaldırılmadığı ülkelerde, idam kararının, sadece adil yargılama süreçlerine uyulması halinde uygulanabileceği vurgulandı.

İDAM ŞİDDET VE ÖLÜMLERE YOL AÇAR

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Molla'nın idam kararının şiddet ve ölümlere yol açabileceği uyarsında bulunarak, sonradan verilen idam kararıyla uluslararası adil yargılama standartlarının ihlal edildiğini bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Sorumlusu Brad Adams, basına yaptığı açıklamada, idamın büyük huzursuzluğa yol açacabileceğini belirtilerek, bu kadar değişken bir ortamda ve duyguların yüksek olduğu bir anda, idamın "felaket olacağını" bildirdi. Adams, "Ölüm cezasına inananlar bile şu anda, siyasi krizin ortasında yapılacak bir idamın, büyük şiddete ve ölümlere yol açabileceğini anlamalılar'' dedi.

İNGİLTERE'DEN BANGLADEŞ'E ÇAĞRI

İngiltere'nin İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Baroness Warsi de yaptığı açıklamada, "Abdülkadir Molla'nın idam edilme planlarına dair haberlerden derin endişe duyuyorum. Birleşik Krallık, ölüm cezasına her ne koşulda olursa olsun karşıdır" ifadelerini kullandı.

Molla'ya verilen idam cezasının temyiz mahkemesine taşınmasına izin verilmediğine dikkati çeken Warsi, "Bangladeş, Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde, tüm vatandaşlarına yasalar önünde eşit davranmalıdır. Birleşik Krallık, Bangladeş'i sonunda idam cezasının iptalini sağlayacak, cezayı ertelemeye bir kez daha çağırmaktadır" diye konuştu.

İDAM KARARI NEW YORK'TA PROTESTO EDİLDİ

Bangladeş Başkonsolosluğu önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, Bangladeş hükümeti tarafından Molla için verilen idam kararına tepki gösterdi.

Kadınların da yer aldığı protestocular, "Adalet istiyoruz" diye sloganlar attı. Cemaat-i İslami liderinin fotoğrafının bulunduğu, "Hemen Abdulkadir Molla'yı ve tüm muhalefet liderlerini serbest bırakın. Adli cinayetlere son" yazılı pankart taşıyan grubun üyeleri sırayla söz alarak düşüncelerini dile getirdi. Bölgeden geçen Amerikalıların ilgisini çeken eyleme herhangi bir polis müdahalesi olmadı.

Anadolu Ajansı muhabirine protesto hakkında açıklamada bulunan protestoculardan işadamı Muhammed Sıddıki, Molla hakkında alınan idam kararının 'politik' olduğunu savundu. Molla'nın işlediği öne sürülen suçların 1971 yılındaki iç savaş sırasında benzer isimli başka bir şahıs tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Sıddıki, "Leydi Hitler" olarak adlandırdığı Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid'in demokrasiyi 'katlettiğini' ileri sürdü. Sıddıki, "Abdulkadir Molla suçlu değil. Üzerine yıkılan suçlar benzer isimli başka bir kişi tarafından işlenmiştir. Molla, Cemmat-i İslami Lideri olduğu için cezalandırılmak isteniyor. Adalet istiyoruz" diye konuştu.



1290 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Aktif Ziyaretçi87
Bugün Toplam571
Toplam Ziyaret497200
Üyelik Girişi
ÜYELİK

SİTE MENÜSÜ