VİCDANLARDA Kİ MERHAMET KELEPÇESİNİ TAKINAile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına şiddetin engellenmesi amacıyla hayata geçirilmesi amaçlanan elektronik kelepçe uygulamasına atıfta bulunarak, “Aslında biz gönüllerdeki, vicdanlardaki merhamet kelepçesini takmış olsak hiçbir kelepçeye gerek yok. Kadınların erkeklerin bir olduğunu biliyoruz.” dedi.
Memur-Sen Kadınlar Komisyonu tarafından, Başkent Öğretmenevi’nde düzenlenen ‘İnsan Hakkı İhlali Olarak Kadına Şiddet ve Toplumsal Etkileri’ konulu toplantıya katılan Şahin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara hediye edilen kadına şiddetin önlenmesi yasasına değindi.
Bir insan olarak kadına verilen haklar konusunda Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in Veda Hutbesi’nin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden çok daha ileri bir hak olduğunu kaydeden Şahin, “Şiddetle mücadelede kadınların evlerindeki koruma kağıdıyla yaşam haklarının ellerinden alındığını görünce nasıl koruyacağız nasıl önleyeceğiz, koruyamazsak ve önleyemezsek nasıl engelleyeceğimize dair yasal altyapıyı oluşturduk. Başta Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere izleme merkezleri kuracağız. Koyduğumuz modelde şiddet uygulayan eşin stresini yenmek için tedavi uygulayacağız.” şeklinde konuştu. YASA ÇIKTI DİYE YARIN SABAH BU İŞLER DÜZELMEYECEK, 74 MİLYONUN BİLİNÇLENMESİ ŞART Kadına şiddetin önlenmesi yasasıyla kadının dayak yemesinin hemen önlenemeyeceğini kaydeden Şahin, “Yasa çıktı sabah bu işler düzelmeyecek. 74 milyonun toplumun bilincinin güçlenmesi gerekiyor. Hepimizin insan hakkına saygılı olacak zihinsel dönüşüm gerekiyor. Zihinsel dönüşüm zaman zaman Ağrı Dağı’nı oynatmaktan bile zor. Diyaneti İşleri, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay ile seferberlik yürüteceğiz. Kafalardaki zihinsel mayınları patlatmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
YENİ EĞİTİM MODELİ KIZ ÇOCUKLARINI EVE HAPSETMEYECEK Hükümet olarak uyguladıkları projelerle temel eğitimde kız ve erkek çocuklarının okullaşma oranının yüzde 98,5 ile eşitlendiğini kaydeden Bakan Şahin, “Yeni eğitim modelinde asla kız çocuklarını eve hapsetme değil tam tersine temel eğitimde yakaladığımız başarıyı orta eğitim ve yüksek öğretimde yakalamak, doğru modeli hayata geçirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu. Eğitimde kız çocuklarının okuması için 990 bin anneye 2 milyar liradan fazla şartlı nakit desteği verdiklerini kaydeden Şahin, “Son 10 yılda koyduğumuz iradeye baktığımız zaman cehaletle mücadelede kız çocuklarının ve kadınların aktif ve etken olarak yönetimde yer almasını istedik. Sağlıkta bebeklere doğduktan itibaren sigorta imkanı tanıyoruz. Böylece 5 yaş altı bebek ölümleri ve anne ölümlerinde büyük bir başarı yakaladık.” dedi.
GÜNDOĞDU: MERVE KAVAKÇI’DAN ÖZÜR DİLENMELİ Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise konuşmasına, protokolü selamlamasının ardındından Merve Kavakçı’ya 'sayın vekilim' diye hitap ederek başladı. Kavakçı’ya sayın vekilim demesinin gerekçesini de açıklayan Gündoğdu, Silivri’de sanık olan vekillere hakları verilirken Merve Kavakçı’dan özür dilenerek milletvekilliği haklarının verilmesini talep etti. Gündoğdu, “Silivri’de milletvekilliği özlük haklarına kavuşmasına rağmen, en azından sanık oldukları için hakları verildi. Merve hanım sanık değildi. Yerel düşüncenin temsilcisi olarak Meclis’e girmişti. Hadsizler tarafından haddi bildirilmişse; devletin başta Merve Kavakçı olmak üzere, 28 şubat sürecinde görevinden atılmış başörtülü kamu çalışanı kadınlara, okullardan atılan başörtülü öğrencilere hak ettiği değeri vermesi ve her açıdan onlardan özür dilemesi gerekiyor. Bu çağrımı, buradan TBMM'ye yapıyorum. Kendi vatandaşlarını döven devletten özür dileyen devlete ve bir daha kusur işlemeyen devlete geçmesini umuyor ve bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
TOPCUOĞLU: KADINA YÖNELİK AYRIMCILIK SONA ERMELİ Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Arife Topcuoğlu ise konuşmasında, Bakan Fatma Şahin'e, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadının korunması için, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kabul edilen yasanın çıkmasında gösterdiği gayretten dolayı teşekkür etti. Ülkelerin gelişmişlik seviyesinin “kadın, erkek” eşitliğiyle ölçüldüğünü söyleyen Topcuoğlu, Bu nedenle; kadınların, kamusal alanda, parlamentoda, yerel yönetimlerde ve siyasi partilerin her bir biriminde etkin rol alması gerektiğini kaydetti. Yaşamın bütün alanlarında, kadınların nüfus oranında temsil edilmediğini de ifade eden Arife Topcuoğlu, kadın istihdamını özendiren ve teşvik ettiren yasal düzenlemelerin tekrar düzenlenmesi ve istihdamı özendirici tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.
|