• https://www.facebook.com/izmirdiyanet-sen.org
  • https://www.twitter.com/nail hoca çelik
  • https://www.youtube.com/nail hoca çelik

YENİ ANAYASA'DA DİN VE VİCDAN HÜRRİYETİ

Diyanet-Sen’in Akademi Seminerleri çerçevesinde düzenlediği 'Yeni Anayasada Din ve Vicdan Hürriyeti' konulu panel Ankara Rixos otelde gerçekleştirildi. Ünlü Akademisyenler Prof. Dr. Yasin Aktay, Prof. Dr. Naci Bostancı ve Yrd. Doç. Dr. Necdet Subaşı’nın konuşmacı olarak katıldığı panele Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar ve yönetim kurulu üyeleri, Memur-Sen ve bağlı sendikaların genel merkez yönetim kurulu üyeleri ve Diyanet-Sen Şube Başkanları katıldı. 
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, panelde yaptığı konuşmasında din ve vicdan hürriyetinin anayasada yer almasından öte temel bir insan hakkı olduğuna dikkat çekerek böyle bir konuda panel düzenlemesinden dolayı Diyanet-Sen’e teşekkür etti. Meclisin en önemli görevinin yeni anayasayı yapmak olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Bozdağ "Meclis tarihi bir dönemde çalışma yapacak, Meclis’in en önemli görevi yeni anayasayı hayata geçirmek olacak. Bu Meclis eğer yeni anayasayı yaparsa tarihe geçecektir. Yeni yasama yılında tarihi bir süreç başlayacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

GÖRMEZ: DİN YALNIZCA VİCDANLARDA KALMAMALI
Panelde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bu günün Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın ilk günü olduğunu ve meclisin de bu gün çalışmalarına başladığını hatırlatarak böyle anlamlı bir günde Diyanet-Sen’in din ve vicdan özgürlüğü konusunda panel düzenlemesinin oldukça önemli olduğunu söyledi. Görmez “dinin ve inançların yalnızca vicdanlarda kalmaması gerektiğini belirterek “dinin hayatımıza da girmesi hususunda hepimizin üzerine düşen vazifeler vardır.” dedi.

BAYRAKTUTAR: SORUN, DEVLETİN DİNİ İNANÇLARA MÜDAHALESİDİR
Ülkemizin yıllardan beri demokratik ve sivil bir anlayışa sahip bir hukuk düzeni istediğini belirten Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, "Ancak jakoben bir demokrasi anlayışında anayasaların millete dayatıldığı, milletin ihtiyaç, inanç ve önceliklerine kayıtsız kalınması sonucunda devlet-millet birleşmesi ve bütünleşmesi sağlanamamıştır.” dedi. Ülkemizde din ve vicdan özgürlüğü konusunda yaşanan büyük sorunların olduğuna dikkati çeken Bayraktutar, asıl sorunun devletin vatandaşlarının dini inanç ve pratiklerine müdahale ederek, resmî ideoloji çerçevesinde dini yeniden biçimlendirme, ulusallaştırma ve her dönemde egemen olan siyasanın yürütülmesinin bir aracına dönüştürme politikasından doğan bir sorun olduğunu ifade etti. Jakoben bir demokrasi anlayışıyla anayasaların millete dayatıldığı, milletin ihtiyaç, inanç ve önceliklerine kayıtsız kalınması sonucunda devlet-millet birleşmesi ve bütünleşmesinin sağlanamadığını belirten Bayraktutar “Eğer birey varsa devlet vardır. Eğer birey kendini özgür hissediyor ve mutlu ise mutlaka devletine sahip çıkacaktır. Korku ile korunma olmaz, yanlışlarla doğru yol bulunmaz." şeklinde konuştu.

ONURLU BİR HAYAT İÇİN İFADE VE DİN ÖZGÜRLÜĞÜ 
İfade ve din özgürlüğü, insanın hem onurlu bir hayat sürebilmesinin gerektirdiği bir hak kullanımı olması, hem de çatışma kaynaklarının kurutulmasına hizmet ederek toplumsal barışın tesis edilmesine katkıda bulunması bakımından vazgeçilmez öneme sahiptir.” diyen Bayraktutar şöyle konuştu: "Tarihî tecrübe göstermiştir ki, insanların düşünce, inanç ve değerlerini özgür bir biçimde yaşayabildiği, bunları ifade etmesinin önünde aşılmayacak duvarların bulunmadığı yerlerde, insanların kendilerine ve başka insanlara saygı duyarak, barışçı bir beraberliği tesis etmesi kolay olmuştur. Böyle yerlerde, bu özgürlüğün bulunmadığı veya aşırı biçimde kısıtlanmış olduğu yerlere kıyasla, gelişme ve maddî refah da artmış, insan kaynaklarının yanında zenginlik de bu özgürlüklerin yaşama alanı bulabildiği yerlere doğru akmıştır. Bu çerçevede, ifade özgürlüğü de hem ahlâkî nedenlerle, hem de sonuçları bakımından savunulmayı hak etmektedir.

Cihan Haber Ajansı


1501 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Aktif Ziyaretçi77
Bugün Toplam375
Toplam Ziyaret497004
Üyelik Girişi
ÜYELİK

SİTE MENÜSÜ