• https://www.facebook.com/izmirdiyanet-sen.org
  • https://www.twitter.com/nail hoca çelik
  • https://www.youtube.com/nail hoca çelik

TOPLU SÖZLEŞME İÇİN DÜZENLEMELERİN YAPILMASI LAZIM

Memurların gözü, referandum sonrasında memura verilen toplu sözleşme hakkının işlerlik kazanabilmesi için yapılacak olan düzenlemelerde.

Bu yıl 'toplu sözleşme' masasına oturmak isteyen memurlar, TBMM'den uyum yasalarının çıkmasını bekliyor.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu,yaptığı açıklamada, 12 Eylül'de gerçekleştirilen Anayasa değişikliğinde memura toplu sözleşme hakkı verilmesine rağmen yasal değişiklik olmadığı için bir boşluk yaşandığını söyledi.

'Şu anda masa ve yasa belirsiz' diyen Gündoğdu, 4688 sayılı yasaya göre toplu görüşme düzeninin bittiğini, Anayasa'nın 128. maddesinde yapılan değişiklikle mali konuların toplu sözleşme masasında yapılmasının karara bağlanması gerektiğini ifade etti.

Şu anda, toplu sözleşme masasın da anlaşılamadığı takdirde müracaat edilecek Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun oluşturulmadığını belirten Gündoğdu, 'Meclisin en önemli, en acil görevi 2,5 milyon memuru, milyonlarca emekliyi ilgilendiren uyum yasalarını çıkarmaktır. Toplu sözleşme düzeninin nasıl olacağı, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun yapısı, içeriği, kimlerden oluşacağı gibi konularda belirsizlik var, bu belirsizliğin biran önce ortadan kalkması gerekiyor'' dedi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu konusunda daha önce Devlet Bakanlığı'na ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir taslak sunduklarını hatırlatan Gündoğdu, taslakta, tarafsızlığı tartışılmayacak, devleti, memur sendikalarını, yargı ve üniversiteleri temsil eden 11 kişilik bir kurulun oluşturulmasını önerdiklerini söyledi.

Toplu sözleşmenin ise 'genel sözleşme' ve 'hizmet kolu sözleşmesi' olarak yapılmasını teklif ettiklerini anlatan Gündoğdu, 'genel sözleşmenin' 10 hizmet kolunda, yetkili konfederasyonun başkanlığında diğer konfederasyonlarla, yüzdelik zam, ek ödeme, doğum ve ölüm yardımı gibi genel konularda yapılmasını istediklerini kaydetti. 'Hizmet kolu sözleşmesinin' ise eğitim, sağlık çalışanlarıyla ilgili özel konularda yetkili sendikalarla hükümetin bir araya gelerek yapmasını istediklerini ifade eden Gündoğdu, sadece belediye ile il özel idare çalışanlarının yerinde, yerel toplu sözleşme yapmasını önerdiklerini söyledi.

Toplu sözleşme görüşmelerinin Ağustos'un 15'inde yapılmasını önemsediklerini vurgulayan Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Toplu görüşmede masanın bağlayıcı olmaması, masada uzlaşamadığımız takdirde Uzlaştırma Kurulu'na gittiğimizde kurulun verdiği kararın hiç geçerli olmaması gibi yanlışlıkların yanında 15 Ağustos'un bir geleneğe dönüşmesi var süreç olarak, beklenti de bu doğrultuda. Bu süreçte yapılırsa bu geleneğe uyulmuş olur, iyi olur. Ama ister 15 Ağustos'ta ister Eylül'de, ister Ekim'de yapılsın zamlar 1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacak. Biz 'Gelin 15 Ağustos'ta yapalım ama kamu görevlileri hakem kurulu, toplu sözleşme düzeneği gibi konularda şu dediğimize razı olun' denilerek bunun bir oldu bittiye getirilmesini istemiyoruz. Tarihinden ziyade toplu sözleşme sendikacılığının yeni miladı olduğu için düzeneğin köklü oluşmasını, bağımsız kamu görevlileri hakem kurulunun oluşmasını önemsiyoruz. Çünkü bu bir başlangıç olacak."

2001 yılında bir yasayla toplu görüşme düzeninin çıktığını ancak 10 yıl bu düzenin düzensizliği içinde kaybolup gittiklerini ileri süren Gündoğdu, "Toplu sözleşme hakkının avantaja dönüşeceği bir yapının oluşması lazım. Bu yapı hangi tarihten ziyade, bu yapının köklü oluşmasını daha çok önemsiyoruz" dedi.

TBMM'nin güven oylamasından sonra tatile girmeden uyum yasalarını çıkarırsa 15 Ağustos'ta toplu sözleşmenin yapılabileceğini belirten Gündoğdu, 3-4 maddelik toplu sözleşme düzenlemesinin yapılabileceğini, bunun da Meclis'in 2 gününü alacağını söyledi.

Aktif-Haber



1308 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Aktif Ziyaretçi84
Bugün Toplam514
Toplam Ziyaret497143
Üyelik Girişi
ÜYELİK

SİTE MENÜSÜ